Ako ochrániť morčiatko vo voľnom výbehu v záhrade?

O možnostiach chovu morských prasiatok v exteriéri sme už písali. Zabezpečiť morčiatkam dobré podmienky na život vo vonkajšom výbehu nie je zložité. Na čo si však treba dávať pozor sú škodcovia, ktorí môžu prasiatkam počas pobytu vonku ublížiť. Ide napríklad o kuny, divoké zvieratá alebo psy. Keď sa tieto zvieratá dostanú do výbehu, prasiatko sa rýchlo stane ich obeťou. Ako sa dá zabezpečiť, aby sa škodcovia k výbehu nepriblížili?

Zabezpečte výbeh tak, aby morčiatka ochránil

Prvým krokom k bezpečnosti morských prasiatok je výber správneho miesta pre ich výbeh. Morské prasiatka sú citlivé na teplo a priame slnko. Uistite sa, že ich výbeh je umiestnený v tieni, najlepšie pod stromom alebo prístreškom. Výbeh musí byť dostatočne ohradený, aby zabránil úniku morských prasiatok a zároveň ich ochránil pred predátormi. Odporúča sa použiť pevné pletivo s malými okami siahajúce dostatočne hlboko do zeme.

Morské prasiatka potrebujú miesta, kde sa môžu schovať pred slnkom, dažďom alebo škodcami. Poskytnite im dostatok úkrytov, umiestnite do výbehu drevené búdky, tunely z kartónových krabíc alebo plastové domčeky. Tieto fyzické bariéry sú prvou ochranou, aby škodcovia morským prasiatkam neublížili.

Investujte do elektrického odpudzovača škodcov

Ideálne miesto pre výbeh alebo kvalitné klietky ako ochrana proti škodcom nestačia. Ak sa títo predátori dostanú k morčiatkam, môžu im nielen ublížiť, ale ich tiež nakaziť chorobami. Hrozbou pre prasiatka sú hlavne kuny, psy, mačky, hlodavce a krtkovia. Keďže ide o veľké množstvo škodcov, najúčinnejšie je použitie odpudzovačov. Odpudzovače škodcov sa dajú zakúpiť v rôznych podobách, ale najviac praktické a tiež účinné sú elektrické zariadenia. Tieto zariadenia využívajú nízkonapäťové elektrické impulzy a ultrazvukové vlny na odpudzovanie škodcov bez toho, aby ublížili morským prasiatkam alebo iným domácim zvieratám.

Ako fungujú elektrické odpudzovače škodcov

Niektoré odpudzovače vytvárajú okolo výbehu elektrické pole, ktoré pri kontakte so škodcom spôsobí nepríjemný, ale bezpečný elektrický šok. Šok škodcu odradí od vstupu do výbehu. Medzi najpredávanejšie patria ultrazvukové odpudzovače, ktoré je možné umiestniť aj do exteriéru. Vysielajú ultrazvukové vlny a signály. Ultrazvukové odpudzovače sú pre ľudí nepočuteľné, ale pre škodcov veľmi nepríjemné.

Elektrické plašiče škodcov sú humánnym spôsobom, ako odplašiť škodcov bez toho, aby im ublížili alebo ich zabili. Sú tiež bezpečné pre morské prasiatka a iné domáce zvieratá. Ultrazvukové odpudzovače sa ľahko inštalujú a obsluhujú. Stačí ich zapojiť do elektrickej siete alebo vložiť batérie a umiestniť ich v blízkosti výbehu.

fotografia: © shutterstock

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *